Czas Bożego Narodzenia to niekończąca się ilość pokus. I wie to każdy, kto choć raz próbował odmówić dokładki sernika czy pierogów ruskich. My nie namawiamy do pełnej wstrzemięźliwości w kwestii świątecznej diety, ale podzielimy się z Wami wskazówkami, które ograniczą bilans kaloryczny wigilijnego stołu.
Specjalistka do spraw żywienia radzi na święta
Pełnoziarnista mąka
Do uszek, pierogów i pierników – wszędzie tam używaj pełnoziarnistej mąki. Takie danie będzie dużo bardziej wartościowe dla organizmu oraz będzie miało mniej kalorii.
Zadbaj o zdrowy farsz
Wiele osób uważa, że nie ma Świąt bez pierogów i my zgadzamy się z tym w pełni. Chcąc jednak ograniczyć kaloryczność tego dania staraj używać się mniej tłuszczu do przygotowania farszu. Dodatkowo zastanów się czy nie pozostać wyłącznie przy farszu na bazie grzybów i kapusty. Pierogi ruskie niestety nie należą do najbardziej dietetycznej opcji tego dania. Możesz również poeksperymentować z nowymi, zdrowszymi farszami np. na bazie białej kaszy gryczanej lub kaszy jaglanej i twarogu, albo soczewicy i pomidorów.
Zrezygnuj z tłustej zupy
Zamiast kalorycznej zupy rybnej lub zabielanej grzybowej ugotuj czysty barszcz. Oczywiście niech będzie on bez śmietany i na wywarze warzywnym.
Nie smaż ryby
W roku postaw na wigilijny stół rybę z piekarnika. Dzięki czemu ograniczysz kalorie i spożycie tłuszczu oraz wydobędziesz nowy smak z ryby. Dobrym i zdrowym dodatkiem będą prażone migdały, którymi możesz posypać upieczoną rybę.
Używaj jogurtu naturalnego
Zamiast kalorycznego majonezu użyj jogurtu naturalnego jako połączenia dla ulubionej sałatki jarzynowej. Dodatkowo pomyśl o przygotowaniu sałatki na bazie świeżych warzyw np. z rukoli, pomidora, ogórka, słonecznika prażonego, czerwonej cebuli i sosu miodowo-musztardowego.
Postaw na chudy ser
Trudno wyobrazić sobie Święta bez sernika. Niezależnie czy w Twoim domu jest on z rodzynkami czy bez. Do jego przygotowania użyj chudego sera o 6% zawartości tłuszczu. A masło i część jajek zastąp budyniem, który zadba o idealną konsystencję świątecznego sernika.
NIE dla kremów!
Unikaj w swoich wypiekach kremów na bazie śmietanki, karmelu i masła. Zamiast tortów i babeczek przygotuj zdrowy piernik z pomidorów lub ciasto z ciecierzycy z orzechami i czekoladą.
Jedz owoce
Czasem zamiast kolejnej porcji ciasta warto sięgnąć po mandarynkę lub pomarańczę. Zaopatrz się w nie jeszcze przed Wigilią i jedz je zaraz po obraniu, zrób z nich sok lub sałatkę owocową.
Pij wodę
Zarówno przy wigilijnym stole jak i podczas kolejnych dni. Będzie ona idealną alternatywą dla słodkich napojów czy kompotów. Dodatkowo pomoże w procesach trawiennych i wyeliminuje uczucie obciążenia. Przygotuj wcześniej wodę z cytryną, pomarańczami, cynamonem, imbirem i goździkiem – po taki napój z pewnością sięgnie również reszta domowników.
Resztki włóż do zamrażarki
Pamiętaj, że lepiej jest zamrozić pozostałości po wigilijnej uczcie niż dojadać na siłę. Zamrozić możesz zarówno pierogi, kapustę, zupę jak i ciasta. A do domowych wyrobów z pewnością wrócisz z przyjemnością po jakimś czasie.
Autorem tekstu jest Sonia Dziergas- Potoczak – właścicielka klubu fitness Nysa i specjalistka do spraw żywienia w sporcie.