Dziś odbyło się podsumowanie projektu „Smaki pogranicza”, w ramach którego odbyły się polsko – czeskie warsztaty kulinarne. Spotkanie było również okazją do zapoznania się z publikacją „Smaki pogranicza”, która powstała w ramach projektu.
– Jeszcze raz dziękujemy KGW z powiatu nyskiego za aktywny udział w naszym przedsięwzięciu i za podzielenie się przepysznymi przepisami – informuje Starostwo Powiatowe w Nysie.
– Dziś podczas ostatnich warsztatów, przy stole kuchennym stanęli uczniowie Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie oraz młodzież z Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník. Tym razem uczniowie przygotowali słodkości m.in. rogaliki, bułeczki, ślimaczki cynamonowe.
Podczas spotkania, wręczone zostały nagrody za „Najlepsze przedsięwzięcie Odnowy Wsi w Powiecie Nyskim na 2021 r.”
1. miejsce otrzymało sołectwo Kamienica, zaś 2. miejsce sołectwo Malerzowice Wielkie.
Komisja przyznała też wyróżnienia dla sołectw: Pakosławice, Łąka, Stara Jamka, Karłowice Wielkie i Siestrzechowice.
Nagrody wręczył starosta nyski Andrzej Kruczkiewicz, członek Zarządu Powiatu Joanna Burska oraz naczelnik Wydziału Rolnictwa i Ochrony Środowiska Jacek Tarnowski.
Foto: Starostwo Powiatowe w Nysie