Start Lifestyle Afrodyzjaki w kuchni

Afrodyzjaki w kuchni

przez Nysa Hot

Afrodyzjaki to różnego rodzaju substancje mające na celu wzbudzenie pożądania. Idealne na randkę znajdziecie  m.in. w morelach, brzoskwiniach, orzechach, czekoladzie, a także w selerze, pomidorach i owocach morza.

Jak działają afrodyzjaki?

Naturalne afrodyzjaki na jednych działają mocniej, na innych słabiej, ale na pewno nie szkodzą. Walentynki mogą być dobrą okazją do wypróbowania działania tych pobudzających substancji. Zadaniem afrodyzjaków jest poprawienie nastroju, a dobre jedzenie poprawia humor. Nie bez znaczenia są zatem zawarte w niektórych pokarmach składniki przyczyniające się do zwiększenia libido. Co przyrządzić 14 lutego we własnej kuchni podpowiada dietetyk Jagoda Kłębek.

 

Guacamole:
1 dojrzałe awokado,
2 ząbki czosnku,
5 pomidorków koktajlowych,
½ czerwonej cebuli,
¼ wyciśniętego soku z limonki,
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
Sól,
Pieprz czarny.
Sposób przygotowania:
Awokado obieramy, wydrążamy pestkę i rozgniatamy widelcem miąższ do uzyskania gładkiej konsystencji.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Pomidorki oraz cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Dodajemy oliwę z oliwek i sok z limonki.
Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
Pastę Guacamole można zjeść z pieczywem.

 

Makaron ryżowy z krewetkami:
1 porcja krewetek białych, tygrysich (100g),
5 pomidorków koktajlowych,
½ marchewki
½ papryki czerwonej,
1 szklanka makaronu ryżowego,
½ cebuli,
5 łyżek jogurtu naturalnego,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżeczka pietruszki,
1 łyżeczka masła.

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na dużej patelni na łyżce oliwy podduszamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Paprykę i marchewkę kroimy w słupki. Dodajemy masło, oregano i starty czosnek, po czym przez chwilę podsmażamy.
Dodajemy krewetki i smażymy przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki oraz natkę pietruszki. Mieszamy i smażymy razem przez pół minuty.
Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 1 minutę do momentu aż sos zgęstnieje, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie potrzeby.
Dodajemy odcedzony makaron i wszystko razem podgrzewamy.

Smacznego! 🙂

Powiązane artykuły

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zatwierdź