Start Aktualności Bioagra uruchomiła udoskonalony proces technologiczny

Bioagra uruchomiła udoskonalony proces technologiczny

przez Nysa Hot

Zakład Produkcji Etanolu „Goświnowice” (ZPE) uruchomił nową inwestycję, której efektem jest redukcja o 50% emisji pary wodnej z instalacji suszenia materiałów paszowych. Zmniejszy się dzięki temu natężenie zapachu, a także zużycie wody i energii potrzebnych do produkcji.

Bioagra zaznacza, że inwestycja pomoże spółce nadążać za konkurencją ze strony zagranicznych koncernów i pozostać liderem w regionie w zakresie realizacji postulatów gospodarki zeroemisyjnej. Dzięki energii odzyskanej z pary wodnej, zakład ograniczy zużycie gazu ziemnego o 10 proc. Redukcja zużycia tego paliwa kopalnego to krok w kierunku uniezależnienia działalności przemysłowej od gazu jako źródła energii, jak również ograniczenia emisji CO2.

– Zakład wykorzystuje od teraz w procesie produkcji dużą część energii, która dotychczas uchodziła wraz z parą do atmosfery – tłumaczy Mirosław Obarski. 

Wdrożenie polega m.in. na „zawróceniu” energii z końca procesu technologicznego do jednego z początkowych etapów produkcji. Energia odebrana gorącej parze wodnej, powstającej przy suszeniu tzw. materiału paszowego, zostanie wykorzystana m.in. do podgrzewania zacieru. Jednocześnie inżynierowie spółki zmniejszą temperaturę tego procesu, korzystając z technologii tzw. gotowania niskotemperaturowego.

Opracowanie rozwiązania i przygotowanie do wdrożenia trwało ponad dwa lata a jego wdrożenie zajmie łącznie blisko pół roku. Aby działało, należy połączyć odległe od siebie etapy produkcji siecią rurociągów technologicznych. Potrzebne są przy tym liczne pompy, wymienniki ciepła, rozprężacze i podgrzewacze.

Bioagra stale inwestuje w rozwiązania zmniejszające wpływ na środowisko naturalne i otoczenie. Spółka wydała dotąd kilkadziesiąt milionów złotych na redukcję zapachu i natężenia dźwięku. Szereg usprawnień i modyfikacji przyczyniło się do redukcji natężenia dźwięku generowanego przez instalację produkcyjną. ZPE uruchomiło również działający od kilku lat system redukcji zapachu powstającego w procesie fermentacji.

Powiązane artykuły

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zatwierdź