Brownie to ciasto, które zna chyba każdy. Mniej popularne, choć równie wyśmienite, jest blondie, czyli jasna wersja czekoladowego wypieku. Można je przygotować w wersji klasycznej lub z dodatkami. My proponujemy blondie z jabłkami. Zobacz, jak je zrobić!
Blondie z jabłkami – składniki
Przygotowanie blondie jest niezwykle proste i nie zajmie wiele czasu. Jest to więc idealna propozycja na szybki deser, zwłaszcza że nie potrzebujesz do niego skomplikowanych składników. Ciasto praktycznie zawsze się udaje, pod warunkiem, że będziesz się trzymał przepisu. W przeciwieństwie do klasycznego brownie, nie ma w nim ciemnej czekolady, która w tym przypadku została zastąpiona białą tabliczką. Blondie charakteryzuje się delikatną, puszystą konsystencją, a dodatek jabłek przełamie nieco jego słodki smak. Jakie składniki będą Ci potrzebne?
- 2 duże jabłka,
- 150 g czekolady białej E.Wedel,
- 3 małe jajka,
- 250 g mąki tortowej,
- 120 g oleju roślinnego,
- 80 g cukru,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 3 g cynamonu.
Jabłka powinny być obrane i pokrojone w niewielką kostkę. Jeżeli wolisz, aby blondie było bardziej owocowe i kwaskowate, możesz użyć większej ilości owoców.
Blondie z jabłkami – przygotowanie
Realizacja przepisu nie powinna sprawdzić Ci problemu, gdyż w zasadzie wszystko ogranicza się do wymieszania ze sobą składników. Powstałą masę należy następnie piec przez ok. 40 min. w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Blondie przygotowuje się podobnie do tradycyjnego ciasta czekoladowego, a najważniejszą różnicą jest dodatek jabłek. Pokrojonych wcześniej owoców nie trzeba wcześniej obsmażać, gdyż wystarczy je na koniec połączyć z mieszanką ciasta.
Aby przyrządzić masę do wypieku, w dużej misce wymieszaj suche składniki. Dodaj do nich jajka z roztrzepane z olejem oraz rozpuszczoną tabliczkę białej czekolady E.Wedel. Wszystko zmiksuj mikserem na jednolitą masę, a na koniec dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj szpatułką. Masę wylej do keksówki lub foremek i wstaw do piekarnika. Po ostudzeniu blondie jest gotowe do jedzenia!