Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS odwiedził zakład Cukry Nyskie. W czasie spotkania z mediami rozmawiał o nadzorze nad importowaną żywnością i o tym, czy możemy czuć się bezpiecznie.
75-lecie zakładu Cukry Nyskie
Drugiego września w wyjątkowym spotkaniu z okazji 75-lecia istnienia Spółdzielni Pracy Cukry Nyskie, uczestniczyli Wojewoda Opolski Monika Jurek, Starosta Nyski Daniel Palimaka oraz Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Przemysław Rzodkiewicz. W czasie spotkania Prezes Spółdzielni Andrzej Chomyszczak zaprezentował uczestnikom historię powstania Spółdzielni oraz przemiany, które miały miejsce na przestrzeni lat. To wydarzenie podkreśla znaczenie tradycji, pracy zespołowej i lokalnego przemysłu.
Wojewoda Opolski Monika Jurek wyraziła dumę z jakości i tradycji produktów firmy, życząc jej dalszego rozwoju, a starosta Nyski Daniel Palimąka zaznaczył, że mimo licznych wyzwań, firma nadal dobrze prosperuje i zdobywa rynki międzynarodowe.
Było wspólne zwiedzanie zakładu i prezentacja nowoczesnych linii produkcyjnych.
Minister opowiadał też o procederze fałszowania żywności oraz działaniach Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zmierzających do wykrywania takich działań.