Start Aktualności Jak dobrać odpowiednie menuboxy do restauracji?

Jak dobrać odpowiednie menuboxy do restauracji?

przez Nysa Hot

Każdy punkt gastronomiczny oferujący zakup potraw na wynos lub z dowozem powinien zaopatrzyć się w odpowiednie pudełka, które umożliwiają szybki i całkowicie bezpieczny transport do wyznaczonego miejsca. Do najlepszych rozwiązań należą lunchboxy.

Co to jest menubox?

Menubox czy lunchbox to opakowania jednorazowe dla punktów gastronomicznych. Służą one do pakowania oraz transportowania dań zamawianych na wynos lub z dowozem do klienta. W niezawodne pudełka powinny zaopatrzyć się wszystkie miejsca, w których można zakupić gotowe potrawy. Menuboxy są trwałe, odporne na tłuszcz i wilgoć, a ponadto pozwalają na bezpieczny transport każdego rodzaju żywności. Co więcej, sprawiają, że jedzenie przez jakiś czas zachowuje swoje właściwości, takie jak temperatura, konsystencja i smak. Takie opakowania mogą mieć różne kształty, wielkości i mogą również posiadać różną ilość komór w środku. Wyróżnia się lunchbox niedzielony, dwudzielny czy trójdzielny. Tego rodzaju produkty sprawdzą się znakomicie w przypadku bardzo różnych dań, zarówno ciepłych, jak i zimnych – śniadań, zup, drugich dań, a nawet deserów. Lunchboxy odpowiadają na wszystkie potrzeby zarówno restauracji, jak i klientów.

Jakie są rodzaje menuboxów?

Na rynku można znaleźć wiele bardzo różnych rodzajów lunchboxaów. W sklepie, gdzie można nabyć takie pudełka dla punktów gastronomicznych, można znaleźć wiele bardzo ciekawych rozwiązań, między innymi takich również jak niewielkie pudełka na sosy czy kubki do napojów. W przypadku pudełek do dań głównych, czyli typowych lunchboxów wyróżnia się:

1) lunchbox niedzielony – to pudełko z jedną komorą. Sprawdza się znakomicie w przypadku dań składających się nie z osobnych elementów, ale z wymieszanych ze sobą składników. Do takich potraw zalicza się naleśniki, placki, bigos, pierogi, makarony z najróżniejszymi dodatkami itd.;

2) menubox dwudzielny – pudełko dwudzielne posiada wewnątrz jedną przegródkę, która dzieli opakowanie na dwie komory. Mogą być one równe lub jedna może być większa od drugiej. Takie pudełka sprawdzą się w przypadku potraw, które można podzielić na dwie części;

3) lunchbox trójdzielny – opakowania z trzema komorami należą do najpopularniejszych i zarazem najwygodniejszych rodzajów pudełek na gotowe potrawy. Sprawdzają się w przypadku dań obiadowych czy śniadaniowych składających się z wielu elementów, na przykład makaronu, ziemniaków, ryżu oraz surówki, warzyw, buraczków i mięsa, ryby, tofu itd.

Jaki kupić menubox do restauracji?

Aby dobrać najbardziej odpowiednie opakowania do punktu gastronomicznego, należy zastanowić się, jakie pudełka będą najbardziej pasować do serwowanych w danym miejscu potraw. Należy zadbać przede wszystkim o komfort klientów, a wielu z nich nie lubi, taki poszczególne elementy dań się ze sobą mieszają. Lunchbox niedzielony powinno się więc stosować w przypadku jednoelementowych potraw, z kolei menubox dwudzielny i trójdzielny do potraw, które składają się z kilku części.

Gdzie kupować opakowania do gastronomii?

Wszelkie opakowania do firm i punktów gastronomicznych najlepiej kupować w specjalnych hurtowniach z takimi produktami. Pudełka z różną ilością komór do gotowych potraw można znaleźć m.in. w hurtowni ekspertpoludnie.pl. W takich miejscach można znaleźć wszystko to, co jest potrzebne do prowadzenia restauracji z usługą dowozu jedzenia na wynos.

Powiązane artykuły

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zatwierdź