Start Edukacja Koncepcja adaptacji przestrzeni dawnej fosy

Koncepcja adaptacji przestrzeni dawnej fosy

przez Nysa Hot

Studenci czwartego roku kierunku architektura PWSZ w Nysie opracowują koncepcję architektoniczno-urbanistyczną adaptacji przestrzeni dawnej fosy okalającej śródmieście Nysy od strony południowej i południowo-zachodniej.

Ten obszar, otwierający się na zielone tereny parkowe, od wieków stanowił przyjazne miejsce dla wypoczynku i rekreacji. To przestrzeń, w której tkwi ogromny potencjał harmonijnego łączenia walorów przyrodniczych, kulturowych i architektonicznych. W zamierzeniu miałaby to być zrównoważona przestrzeń łącząca walory estetyczne i harmonii miejsca („harmony of place”). Właściwe zagospodarowanie przestrzeni mogłoby stanowić magnes nie tylko dla mieszkańców, ale również w ramach dziś coraz bardziej popularnej idei „City Break”, czyli kilkudniowych wyjazdów do miast – również dla turystów. Podbudową tej idei mogłoby być wdrożenie działań turystyki prozdrowotnej. Zajęcia prowadzone są pod kierunkiem pracowników PWSZ w Nysie – dra hab. inż. arch. Bogusława Szuby, prof. PWSZ w Nysie oraz dra inż. arch. Piotra Opałki. Przedsięwzięcie z udziałem studentów i wykładowców kierunku architektura możliwy jest dzięki realizacji projektu POWER 3.5. w PWSZ w Nysie.

fot. PWSZ Nysie

Powiązane artykuły

Skomentuj

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zatwierdź