Łosoś to ryba, która doskonale komponuje się z wieloma sosami. Jednym z nich jest właśnie chimichurri o wyrazistym, zielonym kolorze. Przygotowanie takiej potrawy wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Jak przyrządzić łososia w sosie chimichurri?
Jak przygotować łososia z sosem chimichurri?
Składniki na łososia:
- 500 g filetu z łososia,
- ząbek czosnku,
- 15 ml soku z cytryny,
- 5 g startej skórki z cytryny,
- 15 ml oliwy z oliwek,
- 15 ml syropu klonowego lub 8 ml miodu,
- sól i pieprz.
Składniki na sos chimichurri:
- 1 szalotka,
- 1 zielona papryczka chili,
- 20 g kolendry,
- 20 g oregano,
- pęczek natki pietruszki,
- 1,5 ząbka czosnku,
- 8 ml soku z cytryny,
- 8 ml octu winnego,
- 60 ml oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Umyj i osusz łososia, a następnie dopraw go solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, skórką z cytryny i sokiem. Polej całość miodem wymieszanym z oliwą. Pozostaw na kilkanaście minut do zamarynowania. W tym czasie posiekaj natkę pietruszki, dodaj oregano, kolendrę, papryczkę chili i czosnek. Pokrój cebulkę i dodaj wraz z oliwą, sokiem z cytryny i octem do mieszanki. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj całość. Przełóż łososia wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 190°C przez 20 minut. Gotową rybę polej zielonym sosem chimichurri.
Więcej przepisów na łososia w tak ciekawych wydaniach znajdziesz na stronie https://mowisalmon.pl/.
Jak podawać łososia w sosie chimichurri?
Łosoś w sosie chimichurri łączy się idealnie z młodymi ziemniakami z dodatkiem koperku. Smakuje dobrze także w zestawieniu z gotowanymi warzywami, w tym z fasolką, marchewką czy brokułami. Jeśli chcesz, możesz podawać go również w towarzystwie surówek. Wszystko zależy od Twoich preferencji.
Inne przepisy na łososia w sosach znajdziesz na stronie: http://mowisalmon.pl/przepisy. Ryba ta pozwala na przygotowanie w wielu odsłonach zarówno w wersji pieczonej, jak i smażonej czy nawet surowej. To doskonała propozycja dla osób kochających eksperymentowanie w kuchni.