Start Aktualności Łosoś z sosem chimichurri

Łosoś z sosem chimichurri

przez Nysa Hot

Łosoś to ryba, która doskonale komponuje się z wieloma sosami. Jednym z nich jest właśnie chimichurri o wyrazistym, zielonym kolorze. Przygotowanie takiej potrawy wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Jak przyrządzić łososia w sosie chimichurri?

Jak przygotować łososia z sosem chimichurri?

Składniki na łososia:

  • 500 g filetu z łososia,
  • ząbek czosnku,
  • 15 ml soku z cytryny,
  • 5 g startej skórki z cytryny,
  • 15 ml oliwy z oliwek,
  • 15 ml syropu klonowego lub 8 ml miodu,
  • sól i pieprz.

Składniki na sos chimichurri:

  • 1 szalotka,
  • 1 zielona papryczka chili,
  • 20 g kolendry,
  • 20 g oregano,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1,5 ząbka czosnku,
  • 8 ml soku z cytryny,
  • 8 ml octu winnego,
  • 60 ml oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Umyj i osusz łososia, a następnie dopraw go solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, skórką z cytryny i sokiem. Polej całość miodem wymieszanym z oliwą. Pozostaw na kilkanaście minut do zamarynowania. W tym czasie posiekaj natkę pietruszki, dodaj oregano, kolendrę, papryczkę chili i czosnek. Pokrój cebulkę i dodaj wraz z oliwą, sokiem z cytryny i octem do mieszanki. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj całość. Przełóż łososia wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 190°C przez 20 minut. Gotową rybę polej zielonym sosem chimichurri.

Więcej przepisów na łososia w tak ciekawych wydaniach znajdziesz na stronie https://mowisalmon.pl/.

Jak podawać łososia w sosie chimichurri?

Łosoś w sosie chimichurri łączy się idealnie z młodymi ziemniakami z dodatkiem koperku. Smakuje dobrze także w zestawieniu z gotowanymi warzywami, w tym z fasolką, marchewką czy brokułami. Jeśli chcesz, możesz podawać go również w towarzystwie surówek. Wszystko zależy od Twoich preferencji.

Inne przepisy na łososia w sosach znajdziesz na stronie: http://mowisalmon.pl/przepisy. Ryba ta pozwala na przygotowanie w wielu odsłonach zarówno w wersji pieczonej, jak i smażonej czy nawet surowej. To doskonała propozycja dla osób kochających eksperymentowanie w kuchni.

Powiązane artykuły

Skomentuj

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zatwierdź