Nyska Fanaberia po raz kolejny dzieli się z nami przepisami na słodkie pyszności. Tym razem czas na ciasteczka. My już wypróbowaliśmy i Was też do tego zachęcamy. Są po prostu obłędne!
-W kolejnym niedzielnym odcinku wspólnych wypieków z Fanaberią przygotowaliśmy dla Was MIODOWE CIASTECZKA z ORZECHEM – informuje Fanaberia Nysa.
Przepis
Na stolnicę przesiewamy 250g mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru wanilinowego oraz szczyptę soli. Następnie dodajemy 150g schłodzonego i pokrojonego masła oraz 120g „lejącego” miodu (jeśli nie macie takiego, wystarczy podgrzać wcześniej, rozpuścić i wystudzić). Za pomocą noża siekamy wszystkie składniki. Na końcu szybkimi ruchami zagniatamy na jednolitą masę (niezbyt długo). Formułujemy walec długości ok. 15cm , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około godzinę.
Zamarznięte ciasto kroimy ostrym nożem na plastry o grubości ok. 3-4mm rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy miodem i posypujemy orzeszkami (wybór należy do Was – mogą być włoskie, migdały lub jakie akurat macie) Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 175 stopni (z termoobiegiem) lub 185 (bez termoobiegu) i pieczemy 11-12 min. Gdy ciasteczka będą mieć złoty kolor są gotowe do wyciągnięcia.
Smacznego!
Zachęcamy też do odwiedzenia profili Fanaberii na Facebooku i Instagramie
Fanaberia Nysa – Kawiarnia – Nysa – 1444 zdjęcia | Facebook
FANABERIA NYSA (@fanaberianysa) • Zdjęcia i filmy na Instagramie
Foto: Fanaberia Nysa