Start Porady i zdrowie Przez żołądek do serca

Przez żołądek do serca

przez Nysa Hot

Kwiaty, biżuteria, a może jednak pyszna kolacja? Panowie, nie zapomnijcie o waszych drugich połówkach w dniu ich święta i przygotujcie coś wyjątkowego.

Co powinno znaleźć się na stole podczas idealnej kolacji – podpowiada nasza ekspertka, Karolina Czarny, z zawodu dietetyczka. Przepisy znajdziecie poniżej.

1. Rafaello
– 100g kaszy jaglanej
– 1 szklanka mleka
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżki wiórek kokosowych
– Kilka migdałów
– 2 łyżki mąki kokosowej

Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować w mleku przez ok 20-25 minut aż kasza będzie miękka. W między czasie dodać słodzik, u mnie był miód, ale można dodać erytrol lub ksylitol. Po ugotowaniu dorzucić wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Następnie formujemy kulki a do środka wsadzamy migdała. Na koniec wysypujemy mąkę kokosowa i wiórki i obtaczamy w tym nasze kulki.

2. Spaghetti z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi
– Makaron pełnoziarnisty 70g
– Krewetki 240g
– Pomidorki koktajlowe
– Olej kokosowy 5g
– Natka pietruszki
– Czosnek ząbek

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Czosnek rozgrzać na oleju kokosowym , dodać krewetki wcześniej rozmrożone i osuszone. Po kilku minutach dodać pokrojone pomidorki koktajlowe. Posypać pietruszką.

3. Ryż z mleczkiem kokosowym i mango
– pierś z kurczaka 150g
– pół mango
– 1/3 opakowania mleczka kokosowego z puszki
– ryż 1 woreczek lub 3
– przyprawy: curry, kurkuma, pieprz, sól himalajska, papryka czerwona
– Pietruszka

Sposób przygotowania:
Kurczaka przyprawić i usmażyć na oleju kokosowym. Mango obrać i zblendować. Jeśli jest bardzo dojrzałe nie trzeba nawet blendować tylko pokroić. Dodać mango i mleczko kokosowe na patelnie. Wymieszać i jeszcze raz przyprawić dla smaku. Podawać z ryżem i posypać pietruszka.

4. Faszerowana cukinia
– 1 duża cukinia,
– 1 papryka,
– pomidory w puszce,
– woreczek ryżu,
– dowolne mieso mielone,
– czosnek,
– pietruszka,
– cebula

Sposób przygotowania:
Cukinie kroimy na pół, wybieramy miąższ i solimy. Mięso mielone z dodatkiem cebuli (u mnie bez) przyprawiamy i smażymy. Dodajemy paprykę, pomidory w puszce i czosnek. Cukinie napełniamy farszem i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy 40-50
minut w temp. 180 stopni. Na koniec posypujemy serem.

5. Reese’s – 6 sztuk
– 8 łyżek oleju kokosowego
– 2 łyżki kakao
– Słodziło według uznania
– 4 łyżki masła orzechowego
– 12 sztuk daktyli

Sposób przygotowania:
Olej kokosowy rozpuszczamy, dodajecie kakao, a następnie rozlewacie do foremek połowę masy i wkładacie do zamrażalnika na 5 minut. Daktyle zalewacie gorącą wodą na około 15 minut aż zrobią się miękkie. Daktyle odcedzacie i dodajecie masło orzechowe. Całość blendujcie. Wyciągacie foremki z lodówki i wykładacie na nie masę i na koniec znów polewacie olejem z kakao. Zostawcie w zamrażalniku na 15 minut.

6. Deser z kaszy jaglanej
– Kasza jaglana 50g
– Kakao 1 łyżka
– Gorzka czekolada 50g
– Maliny 1 garść
– Wiórki kokosowe 1 łyżka
– Mleczko kokosowe 150 ml
– Słodzik np. ksylitol 2 łyżki

Sposób przygotowania:
Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Gotować na mleku z dodatkiem ksylitolu, następnie do jednej połowy dodać kakao i rozpuszczoną gorzką czekoladę i zblendować Do drugiej części gęste mleczko kokosowe i wiórki i również zblendować. Wykładać do salaterek najpierw masę czekoladową, później zblendowane maliny i na końcu masę kokosową.

Przepisy i porady Karoliny będą często gościć na nysahot.pl Śledźcie koniecznie i próbujcie sił w domowym zaciszu, a jak macie jakieś ciekawe propozycje – piszcie do nas i udostępniajcie innym.

Powiązane artykuły

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zatwierdź