1,9K
Powiat Nyski może pochwalić się wieloma daniami lokalnymi. Jedno z nich to wizytówka Otmuchowa. Rozpoczął się sezon na sandacza!
Sandacz po otmuchowsku to kultowe danie z naszego regionu. Będąc starostą Powiatu Nyskiego Czesław Biłobran prezentował kultową potrawę podczas rywalizacji kulinarnej ,,O złotą patelnię”. Wtedy ryba nie znalazła się na podium, jednak jak się okazuje, sandacz nie raz podbił podniebienie smakoszy.
Sandacz po otmuchowsku na targach poznańskich zdobył złoty medale w latach 90′. Do dzisiaj mamy certyfikat, który pozwolił sandaczowi z Otmuchowa wypłynąć tak daleko– mówi Burmistrz Otmuchowa, Jan Woźniak
Sezon na sandacza rozpoczął się 1 czerwca. Na brzegu otmuchowskiego zbiornika widać coraz więcej wódek i miłośników lokalnej potrawy. – Pamiętam kiedy jeszcze nad jezioro przyjeżdżał cały Dolny Śląsk, Wałbrzych, wielu górników z rodzinami. Te czasy już minęły, ale i tak warto przyjechać i odkryć zakamarki Otmuchowa i pobliskich Jesioników.
Przepisów na sandacza i inne potrawy po otmuchowsku szukajcie w pozycji „Kulturowe i kulinarne dziedzictwo Gminy Otmuchów”.