Start Aktualności Wspólne polsko-czeskie gotowanie

Wspólne polsko-czeskie gotowanie

przez Nysa Hot

Okazuje się że łączy nas nie tylko słowiańska dusza, podobny język i kultura, ale i gusta kulinarne mamy całkiem zbliżone. W poniedziałek, 25 października, w nyskim Rolniku, odbyło się „wspólne polsko-czeskie gotowanie” w ramach projektu „Smaki pogranicza”. Przy stole kuchennym stanęli uczniowie Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie oraz młodzież z Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník.

– Uczniowie wspólnie przygotowywali polskie i czeskie potrawy. Na stole królowały pierogi ruskie oraz uszka z barszczem. Natomiast młodzież z nyskiego Rolnika mogła poznać smak czeskiej zupy z kiszonej kapusty z kiełbasą. Uczestnicy warsztatów podkreślali, że było to ciekawe doświadczenie kulturowe oraz smakowe. W spotkaniu wzięły udział członek Zarządu Powiatu Joanna Burska oraz sekretarz Powiatu Alina Karnaś-Burska – informuje Starostwo Powiatowe w Nysie.

W ramach projektu odbędą się również warsztaty kulinarne, które są zaplanowane na grudzień.

Foto: Starostwo Powiatowe w Nysie 

Powiązane artykuły

Skomentuj

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zatwierdź