Start Aktualności Zmiana nawyków żywieniowych – SP3 w Nysie daje przykład

Zmiana nawyków żywieniowych – SP3 w Nysie daje przykład

przez Nysa Hot

Szkoła Podstawowa nr. 3 im. Janusza Korczaka w Nysie jest jednym ze zwycięzców w ogólnopolskim programie PrzyGotujmy Lepszy Świat!
Około 83 mln litrów wody i 677 tys. kg CO 2 – tyle zaoszczędzili uczniowie z polskich szkół, przygotowując blisko 85 tys. roślinnych posiłków w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego PrzyGotujmy Lepszy Świat. Do udziału w kampanii, organizowanej przez markę Knorr we współpracy z ProVeg, zarejestrowało się ponad 1000 szkół z całej Polski.
Jedną z pięciu zwycięskich szkół okazała się Szkoła Podstawowa z Nysy.

Mała wielka zmiana

PrzyGotujmy Lepszy Świat to inicjatywa skierowana do uczniów klas 1-3 szkół podstawowych, której celem jest zmiana nawyków żywieniowych najmłodszego pokolenia. W ramach programu uczniowie dowiedzieli się, że posiłki przygotowywane z warzyw i kasz są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też dobre dla środowiska, a mała zmiana na talerzu oznacza ogromną zmianę dla planety.

Do wytworzenia mięsa czy nabiału potrzebujemy znacznie większych ilości wody i ziemi niż przy produkcji żywności roślinnej. Przygotowując roślinne posiłki, zamiast tych zawierających mięso i nabiał, możemy mieć mniejszy negatywny wpływ na środowisko. Każde tego typu działanie ma sens – pomaga przywrócić ziemi bioróżnorodność, ograniczyć emisję gazów cieplarnianych, uratować tysiące gatunków roślin i zwierząt – mówi Angelika Krawczyk z Knorr, Głównego Partnera kampanii

W pierwszej edycji programu uczestniczyło ponad 43 tys. uczniów. Mogli oni skorzystać z atrakcyjnych materiałów dydaktycznych i wziąć udział w interaktywnych lekcjach, których scenariusze opracowali eksperci do spraw żywienia i doświadczeni pedagodzy. Dzieci, poza wiedzą teoretyczną, zdobywały także umiejętności praktyczne, przygotowując posiłki oparte na składnikach roślinnych. – Chcemy pokazać dzieciom, ich rodzicom, a także nauczycielom i dyrekcji szkół, że od ich wyborów bardzo wiele zależy – mówi Joanna Lotkowska z ProVeg Polska, organizacji zajmującej się budowaniem świadomości żywieniowej, która jest partnerem merytorycznym programu PrzyGotujmy Lepszy Świat – To, czego dokonały dzieci, zamieniając 85 tys. tradycyjnych posiłków na dania roślinne, najlepiej podsumowują liczby. Wdrażając to proste działanie, wyprodukowaliśmy o około 677 tys. mniej kg CO₂. To tyle ile wyemituje samochód okrążając Ziemię aż 2 razy! Zużyliśmy też o około 83 mln mniej litrów wody, która starczy dla 100 osób na codzienny, 10-minutowy prysznic przez 30 lat!

Akcja – edukacja!

Pięć klas ze szkół, które zdobyły największą liczbę punktów w programie, wygrało wyjazd do Spały na „Bardzo Zieloną Szkołę”, organizowaną przez Ośrodek Działań Ekologicznych „Źródła”. Podczas wyjazdu uczniowie mieli okazję poznać i poćwiczyć kolejne proekologiczne i prozdrowotne zachowania, obcować z naturą w rezerwacie przyrody i poznać Zielony Kodeks Młodego Ekologa. W ramach programu zrealizowano także szkolenia dla podmiotów obsługujących szkolną stołówkę. W ich trakcie Piotr Murawski i Marcin Szachowicz, kucharze Knorr i Unilever Food Solutions, przygotowywali dania kuchni roślinnej, które można wprowadzić do szkolnego menu. W spotkaniach uczestniczyła także Joanna Lotkowska, dietetyczka z ProVeg Polska, która opowiedziała uczestniczkom, jak nadmierna konsumpcja produktów odzwierzęcych wpływa na kondycję – naszą i planety, a także przedstawiła gotowe rozwiązania dotyczące prawidłowego komponowania wartościowych i smacznych posiłków.

Kampania będzie kontynuowana także w kolejnym roku szkolnym. Zgłoszenia do udziału w niej będą przyjmowane od 2 sierpnia do 30 września na stronie: https://www.przygotujmylepszyswiat.pl/program/

Partnerem Głównym kampanii jest Knorr – marka produktów żywnościowych obecna na polskim rynku od 1933 roku. Jej celem jest dostarczenie polskim konsumentom doskonale smakujących produktów, na bazie których można przyrządzić szybko i prosto smaczne potrawy. Produkty marki Knorr tworzy i doskonali sztab profesjonalnych kucharzy z całego świata, dla których gotowanie jest życiową pasją. Korzystają oni ze składników najwyższej jakości, o które Knorr dba od samego początku, z zachowaniem troski o środowisko. Wierzymy, że dzięki zrównoważonemu rolnictwu produkty Knorr smakują lepiej.

Partnerem merytorycznym akcji jest ProVeg – znana w Polsce i na świecie międzynarodowa organizacja pozarządowa, działająca na rzecz budowania świadomości żywieniowej. Jej głównym celem jest podnoszenie świadomości na temat tego, jak dietą możemy dbać o zdrowie, środowisko, dobrostan zwierząt i sprawiedliwość żywieniową.

Powiązane artykuły

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zatwierdź