Start Lifestyle Zobaczcie przepis na obłędne Pączki Nyskie od Fanaberii!

Zobaczcie przepis na obłędne Pączki Nyskie od Fanaberii!

przez Nysa Hot

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na Pączki Nyskie autorstwa Moniki Strąk z nyskiej Fanaberii. My już to zrobiliśmy – naszym zdaniem są po prostu obłędne! A nie ma lepszego dnia na ich przygotowanie niż Tłusty Czwartek.

Składniki: 

Pączki Nyskie

  • 650 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 115 g masła, roztopionego
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki wódki lub 1 łyżka spirytusu
  • 310 ml letniego mleka
  • 10 g drożdży suchych

Lukier kakaowy:

  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo, iż ciasto będzie się lekko kleić). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie – odrywać kawałki ciasta, odważyć około 80 –  82 g na każdy pączek, uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (na około 25 – 30 min).

Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe; jeśli temperatura oleju będzie zbyt niska, pączki będą chłonęły tłuszcz.

Wszystkie składniki na lukier umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki – cukru pudru i ponownie rozetrzeć.

Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia i wystudzenia. Pączki nyskie nadziewać kremem budyniowym i polewać lukrem kakaowym. Po zastygnięciu lukru odkładać na paterę.

Smacznego!

Powiązane artykuły

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zatwierdź