Ruskie ze swojskiego sera, z mięsem od lokalnych dostawców, z owocami leśnymi, polane cebulką, skwarkami lub śmietaną. W minioną sobotę na zjadaczy pierogów czekały pyszności w różnym wydaniu!
Festiwal kulinarny nad Jeziorem Nyskim
Premierowa edycja Festiwalu Pierogów nad Jeziorem Nyskim to prawdziwe szaleństwo. Po godzinie znikło kilka tysięcy pierogów! Po dwóch, nie było już co dzielić. U wystawców w strefie gastronomicznej ośrodka rekreacji AKWA Marina serwowano m.in. pierogi ruskie, ukraińskie, z kaszą oraz z mięsem. Największą ofertę miał Bar Mar-Janek, który oferował kilkanaście różnych wersji pierogów. – Były też pierogi z kaszanką, z jabłkiem, trzy rodzaje typowo ukraińskich, w tym czebureki z rewelacyjnym farszem – mówi Anastazja, sprzedawca podczas festiwalu.
Najwięcej sprzedawano w opcji mix., co pokazuje, że Nysianie koniecznie chcieli spróbować różnych smaków. Niektóre gospodynie oferowały wypieki, czy też gołąbki z kaszą i ziemniakami. Te ostatnie promują Hajduki Nyskie w kulinarnej bitwie regionów. – Na pewno ta potrwa ma szansę wejść na stałe na nasze stoły – mówi Gertruda Niemczyk. – Gołąbki dodatkowo zapiekamy z boczkiem, na pewno mają inny smak, niż gołąbki tradycyjne.
Hajduki tego dnia miały dwa stoiska, na drugim już typowo, tradycyjne polskie pierogi, ale była też niespodzianka. – Serwujemy dodatkowo pierogi kresowe, z kaszą gryczaną i boczkiem, okraszone skwarkami z cebulką. Potrawa zrobiła furorę podczas dożynek wojewódzkich w Opolu – mówi Elżbieta Piekarczyk, Prezes Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Hajduk Nyskich.
Produkty lokalne nie tylko z Nysy. Co zaprezentowała Gmina Otmuchów?
Kałkowianki tym razem bez swojego popisowego ciasta „cycki Kałkowianki”, ale przysmak będzie można nabyć w sierpniu podczas dożynek gminnych w Otmuchowie – Już dziś serdecznie zapraszamy. Wydarzenie odbędzie się 28 sierpnia, a 4 września dożynki już w samym Kałkowie – zaprasza Edyta Gadziała. Podczas wizyty w Nysie koło gospodyń zaprezentowało pierogi z młodą kapustą i cebulką oraz ze szpinakiem i serem fetą.
Podczas festiwalu nie zabrakło także przysmaków z Maciejowic. Tym razem panie przywiozły pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami, z serem feta i szpinakiem oraz z kaszą gryczaną i żółtym serem. – Klienci często brali mixy, pod 2 z każdego rodzaju, a później wracali po dokładkę już po konkretny rodzaj pieroga – mówi Teresa Pajęcka. – Jesteśmy zaskoczeni frekwencją! Do 18 na pewno nie wystarczy nam pierogów!
Druga edycja wydarzenia murowana. Będziemy śledzić nową witrynę ośrodka AKWA Marina (link). Przy okazji festiwalu wiele osób skorzystało z oferty czeskiego wesołego miasteczka oraz z wypożyczalni autek elektrycznych.
Kolejne spotkanie z produktami regionalnymi już pod koniec wakacji. AKWA Marina organizuje II Rabatkowo – ogrodniczy weekend, połączony z Weekendem Produktów Lokalnych (czytaj więcej II edycja Rabtakowa).
Na relację video z Festiwalu Pierogów zapraszamy do Pulsu Regionu. Najnowsze wiadomości z Powiatu Nyskiego wyemitujemy 24 lipca.