Według raportu UCE Research i Uniwersytetu WSB Merito „Indeks cen w sklepach detalicznych” w lutym produkty tłuszczowe znacznie podrożały. Masło, margaryna i olej średnio o 16,1 proc. w porównaniu ze styczniem.
Drogie jajka przed Wielkanocą
Ceny jajek, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, zawsze przyciągają uwagę klientów. W marcu 2025 roku za 10 sztuk jaj klasy M trzeba zapłacić od 9 do 14 zł, natomiast za klasę L od 12 do nawet 18 zł.
Głównymi przyczynami wzrostu cen są wyższe koszty pasz, energii oraz ograniczona podaż spowodowana epidemiami ptasiej grypy w niektórych regionach Europy.
Chleb i produkty zbożowe droższe niż rok temu
Chleb, jeden z podstawowych elementów codziennej diety, również drożeje. Cena bochenka pszennego chleba w marcu 2025 roku wynosi średnio od 5,5 do 8 złotych, co oznacza wzrost o około 18 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem.
Produkty zbożowe, takie jak makarony i mąka, również zdrożały – o 12-20 proc. Wynika to głównie z rosnących kosztów surowców i energii.
Ceny masła nie dają odetchnąć
Spokoju nie daje nam również cena masła. Główną przyczyną wzrostu jest mniejsza produkcja mleka. Część stad mlecznych w Europie ucierpiała z powodu epidemii choroby niebieskiego języka, co ograniczyło produkcję mleka, a w niektórych przypadkach zmusiło hodowców do redukcji pogłowia.
Obecnie za kostkę masła konsumenci muszą zapłacić od 8,5 do nawet 12 zł. I nie ma się co łudzić, że przed świętami wielkanocnymi (20 i 21 kwietnia) ceny spadną.
Napisz komentarz
Komentarze