Zielone złoto, czyli Dzień Pistacji
Zaczynamy od pistacji – tych małych, zielonych cudów, które podbijają serca i podniebienia na całym świecie. Chociaż w Polsce wciąż królują w lodach i kremach, to na Bliskim Wschodzie czy we Włoszech są składnikiem prawdziwych kulinarnych dzieł sztuki. Warto sięgnąć po pistacje nie tylko ze względu na ich smak, ale i zdrowotne właściwości – są bogate w białko, zdrowe tłuszcze i antyoksydanty.
Jeśli macie ochotę na coś wyjątkowego, spróbujcie pistacjowych pączków lub eklerów, które coraz częściej pojawiają się w cukierniach.
Tłusty Czwartek – święto pączków i faworków
A skoro już o pączkach mowa – dzień później nie ma co się oszczędzać! Tłusty Czwartek to dzień, w którym wszystkie kalorie się nie liczą (przynajmniej w teorii). W Nysie nie brakuje miejsc, gdzie można dostać pączki jak u babci – puszyste, z domowymi nadzieniami i chrupiącą skórką.
Warto odwiedzić lokalne cukiernie i piekarnie, które co roku przygotowują wyjątkowe smaki – od tradycyjnych z różą, przez te z adwokatem, po bardziej nowoczesne wersje z kremem pistacjowym czy słonym karmelem.
Dwa dni słodkiej rozpusty? Czemu nie!
Skoro los tak się ułożył, że możemy świętować dwa dni pod rząd, to czemu z tego nie skorzystać? Najpierw pistacjowe smakołyki, a następnego dnia klasyczne pączki i chrupiące faworki – brzmi jak idealny plan!
A Wy, jakie pączki wybieracie w tym roku? Klasyczne czy może zaszalejecie z pistacjową wersją? Smacznego i… do zobaczenia w kolejkach po pączki!
Napisz komentarz
Komentarze