Świąteczny klimat i kreatywność uczestników
Już od pierwszych chwil dało się poczuć wyjątkową atmosferę – ciepło, życzliwość i zapach pysznych dań unoszący się w powietrzu. Kolorowe palmy przyciągały wzrok, a stoły uginały się od kulinarnych arcydzieł, przygotowanych z sercem i szacunkiem do wielkanocnych tradycji.
Komisja konkursowa, w skład której weszli: Daniel Palimąka – Starosta Nyski, Jolanta Barska – Wicestarosta, Jacek Tarnowski – Naczelnik Wydziału Rolnictwa i Ochrony Środowiska, Ewelina Minkowicz – Asystentka Starosty oraz Aleksandra Fitas – Kierownik Referatu Polityki Informacyjnej, nie miała łatwego zadania. Ocena prac pełnych zaangażowania i pasji była wyzwaniem, ale po burzliwych naradach udało się wyłonić zwycięzców.
Wyniki – palma wielkanocna:
I miejsce (1 500 zł): KGW w Karłowicach Wielkich
II miejsce (1 000 zł): KGW w Karłowicach Małych
III miejsce (500 zł): Samodzielne KGW w Kamienicy
Wyniki – potrawa wielkanocna:
I miejsce (1 500 zł): KGW Biała Nyska
II miejsce (1 000 zł): KGW Goraszowice
III miejsce (500 zł): KGW w Hajdukach Nyskich
Wszystkie pozostałe zespoły zostały wyróżnione nagrodą finansową w wysokości 200 zł – to symboliczne, ale szczere podziękowanie za trud, zaangażowanie i pielęgnowanie regionalnych tradycji.
Wielkanocne tradycje na nowo odkryte
Konkurs „Wielkanocne tradycje” to nie tylko rywalizacja – to przede wszystkim spotkanie ludzi, dla których tradycja ma prawdziwą wartość. To przestrzeń do wymiany doświadczeń, dzielenia się przepisami, historiami i pasją. A wszystko to w atmosferze wzajemnego szacunku i wspólnoty.
Wydarzenie bez wątpienia zasługuje na stałe miejsce w kalendarzu kulturalnym powiatu nyskiego. Pokazało bowiem, że tradycja może być żywa, barwna i inspirująca – szczególnie wtedy, gdy jest budowana wspólnie.
Foto: Starostwo Powiatowe w Nysie
Napisz komentarz
Komentarze