Sprawna i szybka pielęgnacja garnków z emalii
W procesie dbania o garnki z emalią nie ma wielkiej filozofii. Musimy jedynie pamiętać o tym, aby nie uszkodzić zewnętrznej powłoki naczynia np. poprzez nieumiejętne szczotkowanie druciakiem. Jeśli przypaliliśmy mleko lub do dna garnka przywarły fragmenty przypieczonej żywności, należy bardzo ostrożnie podchodzić do usuwania zabrudzeń ostrym narzędziem. Zamiast tego należy przedmiot zamoczyć w ciepłej wodzie, ewentualnie wygotować zabrudzenia uprzednio wlewając do środka mieszaninę wody, octu i sody oczyszczonej. O wymianie produktu należy pomyśleć wtedy, gdy jego wewnętrzna lub zewnętrzna powłoka nosi widoczne ślady użytkowania. Dobrej jakości garnek emaliowany jest jednak w stanie wytrzymać bardzo długo i jeśli o niego odpowiednio dbamy, to z pewnością posłuży nam przez lata. W miejscu przechowywania warto rozłożyć silikonową matę, która zapobiegnie obijaniu się garnka w szafce i pojawianiu się odprysków.
Jak myć i szorować kuchenne naczynia emaliowane?
Emalia nanoszona na powłokę stalową jest wytrzymała i trwała. Nie ulega ona degradacji pod wpływem wysokiej temperatury czy działającego na nią strumienia wody. Oznacza to, że dobrej jakości garnki emaliowane: https://radochygospochy.pl/gotowanie/garnki/garnki-emaliowane można bez problemu włożyć do zmywarki i czyścić je w ramach dowolnego trybu. Oczywiście, możemy je również myć ręcznie. Należy zachować jednak pewną ostrożność przed siłowym doprowadzaniem ich do czystości przy użyciu noża lub bardzo mocnego druciaka. O czym jeszcze warto pamiętać? Przed pierwszym użyciem umyj garnek w ciepłej wodzie z dodatkiem zwykłego detergentu (płynu do mycia naczyń), a następnie dokładnie wysusz za pomocą ściereczki. Możesz też pozostawić naczynie do wyschnięcia na zwykłej suszarce.
Garnki emaliowane to trwałe naczynia do gotowania
Kuchenne naczynia emaliowane, takie jak garnki i kubki, to przedmioty niezwykle uniwersalne i wytrzymałe. Są lekkie, trwałe i można w nich podgrzewać wiele różnych posiłków. Nadają się do gotowania mleka, wody, zup, sosów i wielu innych posiłków. Nic dziwnego, iż dla wielu gospodyń są one pierwszym wyborem, jeśli chodzi o uniwersalne garnki kuchenne. Dziś znów są one popularnym wyborem, podobnie jak przed wielu laty. Ich zaletą jest dodatkowo niska cena, co sprawia, że są to produkty ekonomiczne i warte zakupu.