Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 22 lutego 2025 15:24

Przez żołądek do serca

Przez żołądek do serca

Kwiaty, biżuteria, a może jednak pyszna kolacja? Panowie, nie zapomnijcie o waszych drugich połówkach w dniu ich święta i przygotujcie coś wyjątkowego.

Co powinno znaleźć się na stole podczas idealnej kolacji - podpowiada nasza ekspertka, Karolina Czarny, z zawodu dietetyczka. Przepisy znajdziecie poniżej.

1. Rafaello
- 100g kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- Kilka migdałów
- 2 łyżki mąki kokosowej

Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować w mleku przez ok 20-25 minut aż kasza będzie miękka. W między czasie dodać słodzik, u mnie był miód, ale można dodać erytrol lub ksylitol. Po ugotowaniu dorzucić wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Następnie formujemy kulki a do środka wsadzamy migdała. Na koniec wysypujemy mąkę kokosowa i wiórki i obtaczamy w tym nasze kulki.



2. Spaghetti z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi
- Makaron pełnoziarnisty 70g
- Krewetki 240g
- Pomidorki koktajlowe
- Olej kokosowy 5g
- Natka pietruszki
- Czosnek ząbek

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Czosnek rozgrzać na oleju kokosowym , dodać krewetki wcześniej rozmrożone i osuszone. Po kilku minutach dodać pokrojone pomidorki koktajlowe. Posypać pietruszką.



3. Ryż z mleczkiem kokosowym i mango
- pierś z kurczaka 150g
- pół mango
- 1/3 opakowania mleczka kokosowego z puszki
- ryż 1 woreczek lub 3
- przyprawy: curry, kurkuma, pieprz, sól himalajska, papryka czerwona
- Pietruszka

Sposób przygotowania:
Kurczaka przyprawić i usmażyć na oleju kokosowym. Mango obrać i zblendować. Jeśli jest bardzo dojrzałe nie trzeba nawet blendować tylko pokroić. Dodać mango i mleczko kokosowe na patelnie. Wymieszać i jeszcze raz przyprawić dla smaku. Podawać z ryżem i posypać pietruszka.


4. Faszerowana cukinia
- 1 duża cukinia,
- 1 papryka,
- pomidory w puszce,
- woreczek ryżu,
- dowolne mieso mielone,
- czosnek,
- pietruszka,
- cebula

Sposób przygotowania:
Cukinie kroimy na pół, wybieramy miąższ i solimy. Mięso mielone z dodatkiem cebuli (u mnie bez) przyprawiamy i smażymy. Dodajemy paprykę, pomidory w puszce i czosnek. Cukinie napełniamy farszem i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy 40-50
minut w temp. 180 stopni. Na koniec posypujemy serem.



5. Reese’s – 6 sztuk
- 8 łyżek oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- Słodziło według uznania
- 4 łyżki masła orzechowego
- 12 sztuk daktyli

Sposób przygotowania:
Olej kokosowy rozpuszczamy, dodajecie kakao, a następnie rozlewacie do foremek połowę masy i wkładacie do zamrażalnika na 5 minut. Daktyle zalewacie gorącą wodą na około 15 minut aż zrobią się miękkie. Daktyle odcedzacie i dodajecie masło orzechowe. Całość blendujcie. Wyciągacie foremki z lodówki i wykładacie na nie masę i na koniec znów polewacie olejem z kakao. Zostawcie w zamrażalniku na 15 minut.



6. Deser z kaszy jaglanej
- Kasza jaglana 50g
- Kakao 1 łyżka
- Gorzka czekolada 50g
- Maliny 1 garść
- Wiórki kokosowe 1 łyżka
- Mleczko kokosowe 150 ml
- Słodzik np. ksylitol 2 łyżki


Sposób przygotowania:
Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Gotować na mleku z dodatkiem ksylitolu, następnie do jednej połowy dodać kakao i rozpuszczoną gorzką czekoladę i zblendować Do drugiej części gęste mleczko kokosowe i wiórki i również zblendować. Wykładać do salaterek najpierw masę czekoladową, później zblendowane maliny i na końcu masę kokosową.

Przepisy i porady Karoliny będą często gościć na nysahot.pl Śledźcie koniecznie i próbujcie sił w domowym zaciszu, a jak macie jakieś ciekawe propozycje - piszcie do nas i udostępniajcie innym.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama