Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 19 kwietnia 2025 02:20
Ważne!
Reklama

Czas na rybę!

Czas na rybę!

Szkolenia gastronomiczne "Czas na rybę" z przyrządzania potraw z opolskich ryb, organizowane w ramach wspólnego projektu Rybackiej Lokalnej Grupy Działania "Opolszczyzna" oraz LGD Nyskie Księstwo Jezior i Gór cieszyły się dużą popularnością. O podsumowanie projektu poprosiliśmy jednego z pomysłodawców, Kamila Klekowskiego.

NysaHot: Kamil do kogo był skierowany ten nietypowy projekt?

K.Klekowski: Uczestnicy projektu to głównie uczniowie szkół gastronomicznych oraz kucharze. Mogli w praktyce nauczyć się zarówno oprawienia karpia i pstrąga, jak też przygotowania kilku rodzajów dań. Mówię o zarówno tych podstawowych jak i wyszukanych. Przyświecał nam cel popularyzacji jedzenia lokalnych ryb, poprzez wprowadzenie ich do opolskich restauracji.

NysaHot: Cel został osiągnięty?

K.Klekowski: Jest to proces bardzo złożony, ale z całą pewnością można powiedzieć, że cykl szkoleń (w sumie na Opolszczyźnie zorganizowano ich ponad 20) rozpoczął nieodwracalnie ten proces. Większość z przeszkolonych przedstawicieli ok. 50 restauracji z Opolszczyzny, większość z nich jest mocno zainteresowana wprowadzeniem karpia i pstrąga na stałe do swoich menu. Naszym celem jest uświadamianie restauratorom, że serwując lokalne produkty (w tym ryby) gwarantujemy przede wszystkim świeżość, ale także jesteśmy w stanie zweryfikować samodzielnie jakość produkcji produktów. Dodatkowym plusem kupowania produktów od sąsiadów jest aspekt ekonomiczny. Jeśli w swojej restauracji będziemy korzystali z lokalnych produktów, z pewnością ich producenci zawitają do nas, aby ich popróbować w przygotowanych daniach. Zwłaszcza, jeśli te dania będą ciekawe i ładnie podane. I tego właśnie uczyliśmy na naszych szkoleniach.

NysaHot: Nauka nie idzie w las, czego dowodem może być niedawna degustacja dań inaugurująca Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej...

K.Klekowski: Zgadza się. Kolację degustacyjna "Kulinarne wariacje Opolszczyzny" była okazją do wspólnego gotowania przez kilku kucharzy z województwa opolskiego. Każdy z nas miał za zadanie przygotować potrawę na bazie regionalnych i tradycyjnych produktów. Uczestnicy kolacji byli zaskoczeni smakiem i jakością, wynikającą z połączenia niektórych produktów oraz formą ich podania. Na przykład lokalny ser kozi zaserwowaliśmy z wędzonym pstrągiem w pierogu z buraka. Regionalni producenci mieli okazję opowiedzieć o swoich gospodarstwach i wytworach. Kolacja była doskonałą formą do wymiany doświadczeń oraz bezpośredniego kontaktu. Dla gotujących Szefów Kuchni było to także duże wyzwanie i ciekawa integracja. Ciężka praca została doceniona długimi brawami uczestników kolacji.  

NysaHot: Co dalej? Projekt będzie kontynuowany w przyszłym roku?

K.Klekowski: Z pewnością w przyszłym roku będziemy kontynuowali rozpoczęte działania. Rok 2018 był bardzo intensywny w zakresie promocji lokalnych ryb i innych produktów, ale jest to dopiero pierwszy krok (uśmiech).

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: MaciekTreść komentarza: To jest jakiś dramat. W porywach pięć szynobusów na dzień. W tym miejscu widoczność w obie strony na kilkaset metrów, szynobus "trąbi" jak oszalały, aż w całym mieście słychać a co chwila jakieś zdarzenia. Tak ciężko na stopie stanąć?!Data dodania komentarza: 5.04.2025, 07:18Źródło komentarza: Osobówka wjechała w pociąg!Autor komentarza: ZnajomyTreść komentarza: To Tadzik ???Data dodania komentarza: 1.04.2025, 16:13Źródło komentarza: Brutalny atak nożem podczas imprezy D Autor komentarza: Dominika BTreść komentarza: Hej chętnie wybrałabym się wraz z moim bratem na kabaret. Nigdy nie mieliśmy okazji być na jakimkolwiek Kabarecie, tylko przed telewizorem. Fajna okazja na oderwanie się od rzeczywistości i spędzenia tego czasu wspólnie przy tak zabawnej atmosferze. Przy okazji zobaczylibyśmy co panowie z " Paranienormalni" przygotowali dla takiej publiczności. Na żywo to zupełnie inne wrażenie! 😂😃Data dodania komentarza: 27.03.2025, 17:05Źródło komentarza: Do wygrania zaproszenie na kabaret!Autor komentarza: NowyTreść komentarza: Pierwszy NOWY wóz w gminie Otmuchow od równo 100 lat.Data dodania komentarza: 26.03.2025, 15:44Źródło komentarza: Nowy wóz strażacki dla Gminy Otmuchów – ważna inwestycja w bezpieczeństwo mieszkańcówAutor komentarza: MalwTreść komentarza: Ostatnio nie mam czasu na siłownię, więc takie wyjście zapewniłoby odpowiednie ćwiczenia mięśnia brzucha i przy okazji wyrzut dopaminy.Data dodania komentarza: 26.03.2025, 13:26Źródło komentarza: Do wygrania zaproszenie na kabaret!Autor komentarza: NysaninTreść komentarza: A kto będzie te mandaty za parkowanie wystawiał??? W Nysie, szczególnie w centrum, pojazdy zaparkowane gdzie się da i jak się da, nawet na samym łuku skrzyżowania. Policji to nie interesuje, wpisywanie takich miejsc w mapę zagrożeń też nic nie przynosi. Policja ma to w d... Lepiej pojechać na obwodnicę i trzepać mandaty za prędkość albo łapać rowerzystów na rauszu po wioskach.Data dodania komentarza: 25.03.2025, 16:06Źródło komentarza: Mandaty w górę. Mają być jeszcze droższe
Reklama
Reklama