Pogoda, plaża i pyszne jedzenie nad Jeziorem Nyskim
A tych specjalnie na wydarzenie organizowane przez Ośrodek Akwa Marina ulepiono kilkadziesiąt tysięcy. Przed rokiem pierogów zabrakło po dwóch godzinach, w tym dla smakoszy przygotowano więcej porcji. Najwięcej oczywiście było klasycznych, z serem i ziemniakami. Pierogi ukraińskie można było dostać na każdym stoisku.
KGW z Kamiennika miało w asortymencie pierożki rycerskie z certyfikatem produktu lokalnego. Smaku tradycyjnemu farszowi dodaje boczek. - Jesteśmy już tutaj drugi raz i jest bardzo fajnie - mówi przewodnicząca KGW z Kałkowa, Violetta Tokarczyk. - Cieszymy się, że możemy tu być i pokazywać nasze produkty. Oprócz pierogów ruskich i z kapustą i grzybami, mamy oczywiście również nasze słynne ciasto "cycki kałkowianki".
Włodarzanki z Włodar kusiły gości festiwalu pierogami z kapustą i mięsem, ale ich specjałem są pierogi z serem i z ziemniakami. Do degustacji były też dżemy i soki, cukinia i ser własnej roboty. Ich przysmaki będzie można kupić m.in. na dożynkach gminnych w Korfantowie. Już dziś serdecznie zapraszamy.


Nie zabrakło też najbardziej aktywnego koła z Gminy Nysa. Hajduki Nyskie ulepiły kilka tysięcy pierogów. - Oprócz ukraińskich, mamy też pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem - mówi sołtys wsi, Jacek Czuchraj. - Pozyskane środki ze sprzedaży pierogów przeznaczymy na działalność statutową.
Galeria zdjęć dostępna jest na naszym Facebooku. Relacja video będzie dostępna w kolejnym odcinku wiadomości Puls Regionu.
W tym sezonie na AKWA Marinie planowany jest również festiwal pizzy oraz festiwal czekolady.
Napisz komentarz
Komentarze