Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 24 lutego 2025 14:28

Zobaczcie przepis na obłędne Pączki Nyskie od Fanaberii!

Zobaczcie przepis na obłędne Pączki Nyskie od Fanaberii!
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na Pączki Nyskie autorstwa Moniki Strąk z nyskiej Fanaberii. My już to zrobiliśmy - naszym zdaniem są po prostu obłędne! A nie ma lepszego dnia na ich przygotowanie niż Tłusty Czwartek.

Składniki: 

Pączki Nyskie



  • 650 g mąki pszennej

  • 2 duże jajka

  • 115 g masła, roztopionego

  • 80 g drobnego cukru do wypieków

  • pół łyżeczki soli

  • 2 łyżki wódki lub 1 łyżka spirytusu

  • 310 ml letniego mleka

  • 10 g drożdży suchych


Lukier kakaowy:



  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru

  • 1/4 szklanki kakao

  • 1/4 szklanki ciepłego mleka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo, iż ciasto będzie się lekko kleić). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie – odrywać kawałki ciasta, odważyć około 80 –  82 g na każdy pączek, uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (na około 25 – 30 min).

Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe; jeśli temperatura oleju będzie zbyt niska, pączki będą chłonęły tłuszcz.

Wszystkie składniki na lukier umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki – cukru pudru i ponownie rozetrzeć.

Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia i wystudzenia. Pączki nyskie nadziewać kremem budyniowym i polewać lukrem kakaowym. Po zastygnięciu lukru odkładać na paterę.

Smacznego!

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze
Reklama