-W kolejnym niedzielnym odcinku wspólnych wypieków z Fanaberią przygotowaliśmy dla Was MIODOWE CIASTECZKA z ORZECHEM - informuje Fanaberia Nysa.
Przepis
Na stolnicę przesiewamy 250g mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru wanilinowego oraz szczyptę soli. Następnie dodajemy 150g schłodzonego i pokrojonego masła oraz 120g "lejącego" miodu (jeśli nie macie takiego, wystarczy podgrzać wcześniej, rozpuścić i wystudzić). Za pomocą noża siekamy wszystkie składniki. Na końcu szybkimi ruchami zagniatamy na jednolitą masę (niezbyt długo). Formułujemy walec długości ok. 15cm , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około godzinę.
Zamarznięte ciasto kroimy ostrym nożem na plastry o grubości ok. 3-4mm rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy miodem i posypujemy orzeszkami (wybór należy do Was - mogą być włoskie, migdały lub jakie akurat macie) Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 175 stopni (z termoobiegiem) lub 185 (bez termoobiegu) i pieczemy 11-12 min. Gdy ciasteczka będą mieć złoty kolor są gotowe do wyciągnięcia.
Smacznego!

Zachęcamy też do odwiedzenia profili Fanaberii na Facebooku i Instagramie
Fanaberia Nysa - Kawiarnia - Nysa - 1444 zdjęcia | Facebook
FANABERIA NYSA (@fanaberianysa) • Zdjęcia i filmy na Instagramie
Foto: Fanaberia Nysa
Napisz komentarz
Komentarze