Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 22 lutego 2025 22:27

Nysa zjadła ponad 10 tysięcy pierogów!

Nysa zjadła ponad 10 tysięcy pierogów!
Ruskie ze swojskiego sera, z mięsem od lokalnych dostawców, z owocami leśnymi, polane cebulką, skwarkami lub śmietaną. W minioną sobotę na zjadaczy pierogów czekały pyszności w różnym wydaniu!

Festiwal kulinarny nad Jeziorem Nyskim


Premierowa edycja Festiwalu Pierogów nad Jeziorem Nyskim to prawdziwe szaleństwo. Po godzinie znikło kilka tysięcy pierogów! Po dwóch, nie było już co dzielić. U wystawców w strefie gastronomicznej ośrodka rekreacji AKWA Marina serwowano m.in. pierogi ruskie, ukraińskie, z kaszą oraz z mięsem. Największą ofertę miał Bar Mar-Janek, który oferował kilkanaście różnych wersji pierogów. - Były też pierogi z kaszanką, z jabłkiem, trzy rodzaje typowo ukraińskich, w tym czebureki z rewelacyjnym farszem - mówi Anastazja, sprzedawca podczas festiwalu.

Najwięcej sprzedawano w opcji mix., co pokazuje, że Nysianie koniecznie chcieli spróbować różnych smaków. Niektóre gospodynie oferowały wypieki, czy też gołąbki z kaszą i ziemniakami. Te ostatnie promują Hajduki Nyskie w kulinarnej bitwie regionów. - Na pewno ta potrwa ma szansę wejść na stałe na nasze stoły - mówi Gertruda Niemczyk. - Gołąbki dodatkowo zapiekamy z boczkiem, na pewno mają inny smak, niż gołąbki tradycyjne.

Hajduki tego dnia miały dwa stoiska, na drugim już typowo, tradycyjne polskie pierogi, ale była też niespodzianka. - Serwujemy dodatkowo pierogi kresowe, z kaszą gryczaną i boczkiem, okraszone skwarkami z cebulką. Potrawa zrobiła furorę podczas dożynek wojewódzkich w Opolu - mówi Elżbieta Piekarczyk, Prezes Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Hajduk Nyskich.

Produkty lokalne nie tylko z Nysy. Co zaprezentowała Gmina Otmuchów?


Kałkowianki tym razem bez swojego popisowego ciasta "cycki Kałkowianki", ale przysmak będzie można nabyć w sierpniu podczas dożynek gminnych w Otmuchowie - Już dziś serdecznie zapraszamy. Wydarzenie odbędzie się 28 sierpnia, a 4 września dożynki już w samym Kałkowie - zaprasza Edyta Gadziała. Podczas wizyty w Nysie koło gospodyń zaprezentowało pierogi z młodą kapustą i cebulką oraz ze szpinakiem i serem fetą.

Podczas festiwalu nie zabrakło także przysmaków z Maciejowic. Tym razem panie przywiozły pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami, z serem feta i szpinakiem oraz z kaszą gryczaną i żółtym serem. - Klienci często brali mixy, pod 2 z każdego rodzaju, a później wracali po dokładkę już po konkretny rodzaj pieroga - mówi Teresa Pajęcka. - Jesteśmy zaskoczeni frekwencją! Do 18 na pewno nie wystarczy nam pierogów!

Druga edycja wydarzenia murowana. Będziemy śledzić nową witrynę ośrodka AKWA Marina (link). Przy okazji festiwalu wiele osób skorzystało z oferty czeskiego wesołego miasteczka oraz z wypożyczalni autek elektrycznych.

Kolejne spotkanie z produktami regionalnymi już pod koniec wakacji. AKWA Marina organizuje II Rabatkowo - ogrodniczy weekend, połączony z Weekendem Produktów Lokalnych (czytaj więcej II edycja Rabtakowa).

Na relację video z Festiwalu Pierogów zapraszamy do Pulsu Regionu. Najnowsze wiadomości z Powiatu Nyskiego wyemitujemy 24 lipca.

Festwa pierogów Nysa 12

Festwa pierogów Nysa 12

Festwa pierogów Nysa 11

Festwa pierogów Nysa 11

Festwa pierogów Nysa 10

Festwa pierogów Nysa 10

Festwa pierogów Nysa 9

Festwa pierogów Nysa 9

Festwa pierogów Nysa 8

Festwa pierogów Nysa 8

Festwa pierogów Nysa 6

Festwa pierogów Nysa 6

Festwa pierogów Nysa 5

Festwa pierogów Nysa 5

Festwa pierogów Nysa 4

Festwa pierogów Nysa 4

Festwa pierogów Nysa 3

Festwa pierogów Nysa 3

Festwa pierogów Nysa 1

Festwa pierogów Nysa 1


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama