Kiszone śledzie to nowa oferta sklepu rybnego w Nysie. Danie powstało na podstawie zrekonstruowanych przepisów historycznych. To efekt nawiązania współpracy z firmą Celtyckie Smaki.
Danie według starego przepisu
Jak mówi właściciel sklepu Marek Szabat to kolejny punkt w bogatej ofercie, który wejdzie na stałe do sprzedaży.
– Jako jedyni zrekonstruowaliśmy liczący ponad 2000 lat przepis na kiszone śledzie, które okazały się absolutnym bestselerem. Ich delikatny, lekko kwaśny smak, nasycony aromatem wielu warzyw i lekką nutą dębiny pochodzącej z beczki – czytamy na ulotce promującej wyrób
Śledzie kiszone są poprzez kilkumiesięczną fermentację w dębowych beczkach, z żurawiną, mieszanką ziół i warzyw, które wytwarzają kwas mlekowy. Według starych receptur firma Celtyckie Smaki wytwarza również m.in. wędzony miód, ocet piwny, czy też winnicki po celtycku. Niewykluczone, że kolejne produkty trafią do sklepu rybnego, przy Kolejowej w Nysie.