Co to jest menubox?
Menubox czy lunchbox to opakowania jednorazowe dla punktów gastronomicznych. Służą one do pakowania oraz transportowania dań zamawianych na wynos lub z dowozem do klienta. W niezawodne pudełka powinny zaopatrzyć się wszystkie miejsca, w których można zakupić gotowe potrawy. Menuboxy są trwałe, odporne na tłuszcz i wilgoć, a ponadto pozwalają na bezpieczny transport każdego rodzaju żywności. Co więcej, sprawiają, że jedzenie przez jakiś czas zachowuje swoje właściwości, takie jak temperatura, konsystencja i smak. Takie opakowania mogą mieć różne kształty, wielkości i mogą również posiadać różną ilość komór w środku. Wyróżnia się lunchbox niedzielony, dwudzielny czy trójdzielny. Tego rodzaju produkty sprawdzą się znakomicie w przypadku bardzo różnych dań, zarówno ciepłych, jak i zimnych – śniadań, zup, drugich dań, a nawet deserów. Lunchboxy odpowiadają na wszystkie potrzeby zarówno restauracji, jak i klientów.
Jakie są rodzaje menuboxów?
Na rynku można znaleźć wiele bardzo różnych rodzajów lunchboxaów. W sklepie, gdzie można nabyć takie pudełka dla punktów gastronomicznych, można znaleźć wiele bardzo ciekawych rozwiązań, między innymi takich również jak niewielkie pudełka na sosy czy kubki do napojów. W przypadku pudełek do dań głównych, czyli typowych lunchboxów wyróżnia się:
1) lunchbox niedzielony – to pudełko z jedną komorą. Sprawdza się znakomicie w przypadku dań składających się nie z osobnych elementów, ale z wymieszanych ze sobą składników. Do takich potraw zalicza się naleśniki, placki, bigos, pierogi, makarony z najróżniejszymi dodatkami itd.;
2) menubox dwudzielny – pudełko dwudzielne posiada wewnątrz jedną przegródkę, która dzieli opakowanie na dwie komory. Mogą być one równe lub jedna może być większa od drugiej. Takie pudełka sprawdzą się w przypadku potraw, które można podzielić na dwie części;
3) lunchbox trójdzielny – opakowania z trzema komorami należą do najpopularniejszych i zarazem najwygodniejszych rodzajów pudełek na gotowe potrawy. Sprawdzają się w przypadku dań obiadowych czy śniadaniowych składających się z wielu elementów, na przykład makaronu, ziemniaków, ryżu oraz surówki, warzyw, buraczków i mięsa, ryby, tofu itd.
Jaki kupić menubox do restauracji?
Aby dobrać najbardziej odpowiednie opakowania do punktu gastronomicznego, należy zastanowić się, jakie pudełka będą najbardziej pasować do serwowanych w danym miejscu potraw. Należy zadbać przede wszystkim o komfort klientów, a wielu z nich nie lubi, taki poszczególne elementy dań się ze sobą mieszają. Lunchbox niedzielony powinno się więc stosować w przypadku jednoelementowych potraw, z kolei menubox dwudzielny i trójdzielny do potraw, które składają się z kilku części.
Gdzie kupować opakowania do gastronomii?
Wszelkie opakowania do firm i punktów gastronomicznych najlepiej kupować w specjalnych hurtowniach z takimi produktami. Pudełka z różną ilością komór do gotowych potraw można znaleźć m.in. w hurtowni ekspertpoludnie.pl. W takich miejscach można znaleźć wszystko to, co jest potrzebne do prowadzenia restauracji z usługą dowozu jedzenia na wynos.
Napisz komentarz
Komentarze