Rarytasy kuchni regionalnej czekały na wszystkich chętnych, biorących udział w XVI edycji Święta Gmin Powiatu Nyskiego. Sprawdzamy, czym mogły pochwalić się gminy i sołectwa.
Rogaliczki na słodko, paszteciki z różnym nadzieniem, wypieki według staropolskich tradycji, czy też nowinki kulinarne – jak ciasto ze szpinakiem i granatem – na straganach rozłożonych na dziedzińcu Muzeum Powiatowego było w czym wybierać. Jedni sięgali po kołacze oraz ciasta z kruszonką i rabarbarem, inni nie mogli oderwać się od stoiska z pierogami z posypką. Tu brylowało stoisko Gminy Nysa, reprezentowane m.in. przez gospodynie z Przełęku. Zagraniczni goście Starosty Nyskiego z miast partnerskich z wyraźnym zadowoleniem próbowali chleba ze smalcem i ogórków prosto ze słoja oraz marynowanych grzybów. Punktem kulminacyjnym była degustacja podpłomyków z powidłami z Niwnicy.
Na straganach mogliśmy spotkać gospodynie i sołtysów m.in. z Ujeźdźca, Łąki, Czarnolasu, Gminy Kamiennik, Jasienicy, czy też Biechowa i Markowic. Wszystkim gratulujemy wspaniałych produktów regionalnych.