Zakładając własną restaurację lub kawiarnię, warto upewnić się, że dysponujesz odpowiednim wyposażeniem dla gastronomii, które pozwoli Ci na sprawne i efektywne działanie przedsięwzięcia, jakim jest lokal. Podstawowym punktem na liście „to do” jest wybranie urządzeń gastronomicznych. W naszym artykule wymienimy kluczowe elementy wyposażenia gastronomicznego, bez których trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie każdej profesjonalnej kuchni.
Podstawowe urządzenia kuchenne
Zacznijmy od urządzeń gastronomicznych uważanych za podstawę. Czy udałoby się prowadzić restaurację bez kuchenki i piekarnika? Raczej nie – są one sercem każdej kuchni. W tym przypadku postaw na urządzenia o odpowiedniej mocy i wielkości, dostosowane do specyfiki Twojej kuchni. Pamiętaj o energooszczędności i łatwości czyszczenia. Najlepszym wyposażeniem dla gastronomii będzie piekarnik, który pozwoli Ci piec kilka potraw jednocześnie.
Zaraz po kuchence i piekarniku zainteresuj się chłodziarkami i zamrażalnikami. Pomogą Ci one zapomnieć o codziennych zakupach i cieszyć się wcześniej przygotowanymi daniami. Te urządzenia gastronomiczne wybieraj mądrze – postaw na modele o odpowiedniej pojemności, z dobrą izolacją i energooszczędnymi silnikami.
Kupując gastronomiczne wyposażenie, nie zapomnij o zmywarce, która jest niezbędna do utrzymywania czystości oraz robotach kuchennych – skutecznie ułatwią i przyspieszą one wiele procesów, takich jak: mieszanie, siekanie czy szatkowanie.
Urządzenia gastronomiczne ze stali nierdzewnej – które wybrać?
Urządzenia ze stali nierdzewnej to must have w każdym lokalu gastronomicznym – tym większym, jak i tym mniejszym. Szykując swój lokal do otwarcia, zadbaj o to, by w kuchni znajdowały się stoły robocze ze stali nierdzewnej, które są kluczowym elementem. To właśnie na nich tworzone będą najpyszniejsze potrawy. Równie ważne są regały ze stali nierdzewnej – bez nich gastronomiczne wyposażenie nie będzie kompletne. Pamiętaj, aby wybierać regały o odpowiedniej nośności, które są łatwe do czyszczenia i montażu.
Na sam koniec zostaje zlewozmywak ze stali nierdzewnej. Odporny na korozję, zlewozmywak gastronomiczny zapewnia łatwość w utrzymaniu czystości, higienę i trwałość. Wybierz model z dodatkowymi funkcjami – ociekacz ułatwi pracę w Twojej kuchni.